Social return in hart en nieren

24 april 2024

Wie een opdracht van de gemeente gegund krijgt, wordt gevraagd iets terug te doen voor de maatschappij. Dat heet social return. Aannemingsbedrijf Kraaijeveld vult het wel op een heel bijzondere manier in.

Aanpakkers die graag met hun handen werken, zijn bij aannemingsbedrijf Kraaijeveld van harte welkom. Achtergrond en ervaring zijn niet belangrijk. “Iedereen krijgt hier een kans”, vertelt directeur Marjolein Kraaijeveld. “Dus als we vacatures hebben, richten we ons op de doelgroepen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat kunnen schoolverlaters of minderjarigen zijn. Maar bijvoorbeeld ook ex-gedetineerden.”

Gemotiveerd personeel

Het personeel komt niet zomaar aanwaaien bij Kraaijeveld. Maar Marjolein heeft inmiddels een warme relatie met samenwerkingspartners opgebouwd. Zo meldde Sandra van Pakkans zich twee jaar geleden. Pakkans is een erkend sociaal ondernemer die ex-gedetineerden een tweede kans biedt. “Het klikte meteen goed met Sandra. Ze heeft het altijd over ‘haar jongens’. Alleen daarvan gaat ons hart als familiebedrijf al sneller kloppen,” lacht Marjolein. En het is fijn dat Pakkans de coachrol houdt, dat haalt bij ons de druk weg.

Leren en werken

Meestal heeft Pakkans al contact met de kandidaten als ze nog vastzitten. Bij goed gedrag mogen ze naar halfopen kamp; overdag werken en ‘s avonds weer terug. “Zo’n proefperiode is een mooie kans voor ze om weer te wennen aan een vrij leven. Ze zijn heel gemotiveerd. Sommigen hebben het in het verleden niet zo handig aangepakt. Maar ze willen heel graag weer een leven opbouwen. Dat kan bij ons.”

Laatst kwam er ook een kandidaat via Pakkans die al vrij was maar nog geen werk had. Dat blijkt echt een schot in de roos. Iedereen is razend enthousiast over hem, hij doet zo hard zijn best! Binnenkort start hij met een BBL-traject. Dan gaat hij een opleiding volgen bij SPG en blijft hij bij ons werken.”

Waardevolle samenwerking

SPG leidt mensen op tot bijvoorbeeld stratenmaker of wegenbouwer. “Wij hebben een langlopende samenwerking met ze en ik ben er erg tevreden over. Iedereen die binnenkomt mag daar een opleiding volgen. Met een diploma op zak helpen we mensen duurzaam aan het werk. En het is ook onze intentie om alle kandidaten in dienst te nemen.”

Maar er blijft altijd plek voor nieuwe, jonge aanwas. “We zien social return als kans om jonge mensen binnen te halen. Vaak moet het eerst misgaan bij jongeren voordat ze hulp krijgen om het bedrijfsleven in te gaan. Maar door ze zo jong mogelijk een BBL-traject aan te bieden, krijgen ze direct de begeleiding die ze nodig hebben. Daarmee wordt een hoop ellende voorkomen.”

Techniek is leuk!

Veel scholieren weten niet dat leren en werken bestaat. “Daarom staan we op beroepenmarkten en organiseren we een techniekfestival. We houden ook praatjes op scholen en laten zien hoe leuk techniek is. Naderhand is er altijd wel iemand die enthousiast is en wil solliciteren. Die mogelijkheid is er, ik geef ze altijd een baangarantie. En ze worden nóg enthousiaster als ik ze attendeer op een diplomabonus van het Rijk van € 2.500, -. Handig om je rijbewijs van te halen. Want dat is in onze sector heel belangrijk.”

Echte doeners

Ook via Praktijkonderwijs krijgen we regelmatig kandidaten binnen. Zij zijn nog geen 18 jaar en dus nog leerplichtig. Meestal gaan ze twee dagen naar school, ter vervanging van de middelbare school, en drie dagen aan het werk. “Deze groep is nieuw voor ons. Op dit moment lopen er vier rond en we zijn heel enthousiast. Het zijn keiharde werkers. Voor een VCA-diploma hebben ze misschien wat extra hulp nodig, maar over werken in de regen hoor je niemand klagen. En het contact met de ouders is heel goed. Zij zijn blij dat hun kinderen een fijne plek hebben. En wij met onze gemotiveerde medewerkers!”

Praktijkonderwijskinderen komen in het doelgroepenregister. Zij vallen levenslang onder de socialreturn-regeling. Voor hen gelden andere subsidies en regelingen die interessant kunnen zijn voor werkgevers met een sociaal hart.

Wilt u weten hoe uw organisastie kan profiteren van social return? WSP Rijnmond adviseert u graag over de mogelijkheden: www.wsprijnmond.nl