Taalcongres over het herkennen van laaggeletterdheid

21 september 2021

Hoe herken je laaggeletterdheid bij werknemers, cliënten, ouders of patiënten? En hoe kan je hen goed helpen? Om die vragen draaide het tijdens het Taalcongres op 6 september, dat in de Week van Lezen en Schrijven werd gehouden.

Zo’n honderd professionals uit de sectoren werk, geld, opvoeding en zorg kwamen op het Taalcongres in Theater Zuidplein af. Even zoveel deelnemers volgden het congres online.

Wethouder Bokhove, die 2021 heeft uitgeroepen tot Jaar van de Taal, trapte het congres af. Zij benadrukte hoeveel winst er valt te behalen als meer Rotterdammers beter in taal worden. Een op de vijf volwassen Rotterdammers kan op dit moment niet volwaardig meedoen in de maatschappij. Door beter in taal te worden, komen ze vaak makkelijker aan werk of in aanmerking voor promotie, hebben ze minder vaak schulden, gaat de opvoeding gemakkelijker en leven ze gezonder.

Signalen

Waar zijn laaggeletterde Rotterdammers aan te herkennen? Vooral Rotterdammers die Nederlands als moedertaal hebben, weten vaak goed te verbergen dat ze niet goed kunnen lezen en schrijven. Tijdens het congres schetsten trainingsacteurs kenmerkende situaties die dan kunnen ontstaan. Zoals een baliemedewerker die ongeduldig wordt omdat haar cliënt te laat komt op de afspraak, zijn brieven niet heeft gelezen en de juiste formulieren niet heeft ingevuld. Ze mist allerlei signalen die aangeven dat de cliënt best welwillend is, maar moeite heeft met lezen en schrijven. Met behulp van het publiek kreeg de baliemedewerker tips hoe ze beter kon helpen. Zoals de tijd nemen, vragen of iemand kan helpen met de brieven en formulieren en verwijzen naar het gratis taalaanbod van de gemeente.

VR-bril

In de workshops leerden de deelnemers onder meer hoe ze brieven in duidelijke taal kunnen schrijven. Zorgverleners kregen een toolbox waarmee ze laaggeletterde patiënten beter uitleg kunnen geven over bijvoorbeeld het menselijk lichaam of de organen. Door een VR-bril woonden ze als het ware een gesprek bij tussen een laaggeletterde werknemer en een werkgever. En ervaringsdeskundigen vertelden over hoe professionals bij hen het verschil maakten waardoor ze de stap zetten om beter in taal te worden.

Het congres werd afgesloten met een hilarische taaloefening met een scherpe Carrie en een prachtig gedicht van de stadsdichter Anne Vegter.

Wilt u het taalcongres terugkijken? Stuur een mail naar jaarvandetaalMO@rotterdam.nl. Dan krijgt u een persoonlijke link.