Taalles leidt tot gemotiveerde medewerkers bij Albert Heijn

3 augustus 2021

Het AH Home Shop Center in Rotterdam verwerkt wekelijks 40.000 tot 46.000 online bestellingen voor haar klanten in de regio. Van de 150 medewerkers per dag, heeft een groot deel een migratieachtergrond. Teamleider Mounir Elmahi benadrukt het belang van taal op de werkvloer: “Wij helpen medewerkers met een taalachterstand vooruit, dat stimuleert enorm.”

Naast de voordelen op de werkvloer, is taalbeheersing essentieel om actief mee te kunnen doen in onze samenleving. Een taalachterstand kan de ontwikkeling van medewerkers in alle opzichten in de weg staan, zowel zakelijk als privé. Door ‘taal’ op de kaart te zetten, krijgt iedereen een eerlijke kans.

Communicatie op de werkvloer

Tien maanden geleden startte Mounir Elmahi bij het home shop center van Albert Heijn. Omdat een groot deel van de medewerkers in zijn team niet uit Nederland komt, is taalachterstand op de werkvloer een punt van aandacht. Voor leidinggevenden is het belangrijk om te kunnen communiceren met hun medewerkers. “Als je in teamverband werkt, moet je elkaar goed kunnen begrijpen”, legt Mounir uit. “In deze branche is tijdigheid belangrijk, klanten rekenen op ons. Natuurlijk begrijpen we dat medewerkers in het begin extra hulp nodig hebben. Daarom zijn schriftelijke werkinstructies, posters en opleidingsboekjes in het Engels en Pools vertaald.”

Toekomstperspectief

Albert Heijn vindt het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt en faciliteert onder andere taallessen voor haar medewerkers. Zo kwam Mounir in contact met onderwijsinstelling Alsare. Daar begrijpen ze dat taalontwikkeling iemand vormt in alle facetten, wat uiteindelijk leidt tot voordelen op de werkvloer. “Taal op de werkvloer is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling”, vervolgt Mounir. “Ik wil onze medewerkers graag helpen om de Nederlandse taal te leren, vanuit goed werkgeverschap én om ze toekomstperspectief te bieden. Medewerkers die de taal beheersen, ontwikkelen zich sneller en komen met meer plezier naar hun werk.”

Iedere tien weken start er een nieuwe sessie van tien taallessen. Afhankelijk van het niveau volgt daar nog een tweede sessie van tien weken op. De lessen vinden wekelijks in de vergaderruimte van het home shop center plaats. Mounir: “We stimuleren de medewerkers om er zoveel mogelijk uit te halen en om alle lessen te volgen. Daarom worden ze altijd vrij van werk gehouden op de lesmiddagen.”

Doorgroeimogelijkheden

Het effect van de taallessen is al snel te merken. Mounir: “Ik zie wat een praatje met een collega in de pauze doet. Ze bloeien op en voelen zich verbonden. De echte enthousiastelingen haal je er zo uit, die zijn ambitieus. Naarmate een medewerker de taal beter beheerst, neemt de kans om door te groeien toe. Inzet wordt dus snel beloond.”

Een drempel over

Een vreemde taal leren kan moeilijk zijn. Vooral praten in een vreemde taal is voor veel mensen een drempel. De een stapt daar makkelijker overheen dan de ander. Om het luchtig te houden, maakt Mounir soms voorzichtig een grapje. Hij wil zijn collega’s niet in verlegenheid brengen. “Ik stimuleer ze vooral, net als mijn collega’s”, vertelt Mounir. “Op de werkvloer praten we alleen Nederlands met elkaar. Dat is de beste manier om het snel onder de knie te krijgen. En ik reageer altijd op een social media bericht als er certificaten worden gepost van een afgeronde taalcursus. Vanuit Albert Heijn investeren we veel, maar uiteindelijk resulteert het in gemotiveerde en blije medewerkers. Daar doen we het allemaal voor.”