Wat een baan interessant maakt? Voor Willem Philipsen gaat het om ontwikkeling, creativiteit en uitdaging. Niet voor niks voelt hij zich als een vis in het water bij Rotterdam Onbeperkt. Als programmamedewerker richt Willem zich op de toegankelijkheid van de stad, om van daaruit meer inclusie te creëren.
In september maakte Willem de stap van Rotterdam Inclusief (RI) naar Rotterdam Onbeperkt (RO). Als accountmanager van het naaiatelier bij RI deed hij veel commerciële ervaring op. “Gaandeweg realiseerde ik me dat die richting mij onvoldoende ligt. Ik wil me graag op een creatieve manier bezighouden met inclusie.”
Drie pijlers van toegankelijkheid
Tijdens het gesprek met de loopbaanregisseur van WSP Rijnmond kwam zijn wens om meer bewustwording te creëren rondom het VN-verdrag al ter sprake. Dat is van toepassing op de beperkingen die mensen met een handicap in de samenleving ervaren. “In mijn nieuwe functie zet ik mij in voor een toegankelijke stad”, legt Willem uit. “Ik richt me op drie pijlers: fysieke, sociale en digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking.”
Bij fysieke toegankelijkheid kan iedereen gebruik maken van buitenruimten, openbare gebouwen en voorzieningen. Op sociaal gebied gaat het erom dat iedereen makkelijk en op een begrijpelijke manier aan de juiste informatie kan komen. En digitale toegankelijkheid wil zeggen dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones bieden.
Inclusiever beleid
Op dit moment is Willem bezig met een project in samenwerking met de afdeling Cultuur van de gemeente Rotterdam. Culturele instellingen als Rotterdam Kunsthal, museum Boijmans van Beuningen en De Doelen hebben dit jaar het Charter Diversiteit ondertekend. Met deze intentieverklaring geven partijen aan zich in te willen zetten voor een gevarieerd personeelsbestand en een inclusieve werkcultuur. Willem: “Met de directeuren van die instellingen bekijken we hoe we hier samen in op kunnen trekken. Sommige instellingen hebben zelfs al werkgroepen in het leven geroepen die zich met dit onderwerp bezighouden. Daar kan ik makkelijk op aanhaken.”
Met behulp van een scan worden de organisaties doorgelicht. De uitkomst geeft een duidelijk beeld van de huidige aanpak en wat nodig is om tot het gewenste resultaat te komen. “Uiteindelijk is het doel om dezelfde aanpak op andere sectoren toe te passen, bijvoorbeeld op de hospitality- en de horecasector.”
Verborgen handicaps
Ook zet Willem zich in voor het zichtbaar maken van verborgen handicaps. Door het dragen van een ‘sunflower keycord’ laten mensen met bijvoorbeeld autisme op een discrete manier zien dat ze meer hulp, tijd of uitleg nodig hebben. “De sleutelhanger is een nog niet gezien accessoire in het Nederlandse straatbeeld. Ik ben in gesprek met de gemeente om dit initiatief erkend te krijgen.”
Steeds meer bedrijven zetten inclusie hoog op de agenda. Willem verwacht dat zijn projectenportefeuille snel zal uitbreiden. “Met zijn allen maken we slagen om dit onderwerp verder op de kaart te zetten. Het is een brede functie met veel mogelijkheden. Het zou mooi zijn als ik uiteindelijk door kan groeien naar projectleider.”
Met de stroom mee
De carrière van Willem is anders gelopen dan verwacht. Hij studeerde aan het conservatorium van Rotterdam en is van origine gitarist. Op 23-jarige leeftijd kreeg hij een herseninfarct en raakte linkszijdig verlamd. Daarmee leek een einde te komen aan zijn muzikale carrière. In zijn boek ‘Met de stroom mee’ beschrijft Willem zijn proces na het infarct. “Door mijn boek ben ik met veel mensen in contact geraakt en komt muziek weer vaker op mijn pad. Inmiddels kan ik met één hand gitaar spelen. Laatst speelde ik zelfs mee in een concert van Stef Bos. En ik werd benaderd door Guus Bok, een Rotterdamse artiest met een eigen YouTubeprogramma. Hij organiseert live-sessies.”
Willem hoopt aan de slag te gaan met een theateradaptatie van zijn boek. “Ik ben al in gesprek met theatermaker Eric Corton om dat te gaan ontwikkelen. Het is de bedoeling dat ‘storytelling’ en muziek daarin samenkomen.”
Gastspreker
Behalve in een inclusieve samenleving en muziek verdiept Willem zich ook in het effect van bewegen op een gezond brein en lichaam. In de lezingentour ‘Het fitte brein’ met onder andere Dick Swaab vertelt Willem als gastspreker zijn ervaringsverhaal.
Ook is Willem gevraagd om twee inspiratiesessies voor alle teamcoaches van Prestatie010 te geven. Deze afdeling binnen de gemeente stimuleert werkzoekenden die al een tijd zonder werk zitten een prestatie te verrichten om hun kans op betaald werk te vergroten. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. “Ik krijg daar heel positieve reacties op. Een mooie ervaring en een leuke manier om nieuwe collega’s te leren kennen en mijn netwerk uit te breiden. Wie weet waar dat toe leidt in de toekomst. Ik voel me gezegend met alle kansen die ik krijg.”