Veel belangstelling voor Banenmarkt in Oekraïens Huis

7 november 2022

Tijdens de Banenmarkten krijgen werkgevers en werkzoekenden de kans om elkaar op een laagdrempelige manier te leren kennen. Vorige week kwamen zes werkgevers naar Oekraïens Huis in Rotterdam om uitleg te geven over hun vacatures. Het was een groot succes. Er zijn veel vervolgafspraken gemaakt, een aantal werkzoekenden werd zelfs direct aangenomen.

Een groepje werkzoekenden staat al vóór openingstijd te wachten totdat de deuren van Oekraïens Huis opengaan. Het gros was door HalloWerk geïnformeerd over de Banenmarkt, de rest hoorde het ‘via via’. “We ontmoeten elkaar hier regelmatig, dus iedereen is op de hoogte van interessante evenementen.”

Binnen bereiden de werkgevers zich voor. Brochures en aanmeldformulieren, vertaald naar het Oekraïens, worden uitgestald. Snel nog even wat chocola en koekjes op tafel en de Banenmarkt kan beginnen. Hans de Roodt van glazenwasserij Van Elten heeft er zin in: “We hebben al een Oekraïense collega en we zijn erg tevreden. Hij is gemotiveerd en leert snel. We zijn vooral op zoek naar sterke mannen. In het verleden hebben we ook vrouwelijke glazenwassers in dienst gehad, maar het werk bleek toch te zwaar.”

Meerdere branches aanwezig

Gelukkig zijn er vandaag genoeg werkgevers met uiteenlopende vacatures, dus voor ieder wat wils. Neem The Wax Bar. Zij zijn aanwezig om dames te werven voor verschillende locaties in de stad. Basiskennis Engels, affiniteit met waxen en een portie klantvriendelijkheid is volgens Lisa Diehl voldoende aangenomen te worden. De dames krijgen eerst een drieweekse cursus, waarna ze worden klaargestoomd om zelfstandig klanten te kunnen waxen.

Een voorbijganger loopt met wat brochures in haar hand. Ze is op zoek naar passend werk. In Oekraïne werkte ze bij een bank, maar haar Engels is nog net niet goed genoeg om bij een bank in Nederland te solliciteren. “Ik ben de taal aan het leren, en tot die tijd hoop ik mijn vaardigheden ergens anders in te kunnen zetten.”

Iedereen is welkom, op elk niveau

Misschien wel bij Port of Opportunities, een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam en Watertalent, het grootste carrièreplatform voor de havenindustrie. Dit sociale bedrijf zet zich in voor Oekraïners en statushouders die al bepaalde vakkennis hebben. “Wij willen mensen zoveel mogelijk in lijn met hun normale professie inzetten”, legt Matty van den Berg uit. Heel wat mensen uit Odessa en Marioepol hebben maritieme ervaring. Voor hun is het aantrekkelijk om een baan in de Rotterdamse haven te krijgen. “Maar we hebben ook een netwerk voor mensen met andere vaardigheden. Bij ons is iedereen welkom, op elk niveau.

Mensen die graag in het groenonderhoud of de schoonmaak willen werken, kunnen zich melden bij SDW. Jilles Francke heeft goeie ervaringen met Oekraïense medewerkers. Zijn huidige Oekraïense collega’s zijn gemotiveerd en bereid hun handen uit de mouwen te steken. “Dit is de tweede keer dat wij op de Banenmarkt staan. We hopen dat we net zoveel succes hebben als de vorige keer. We hebben plek voor vijf of zes nieuwe collega’s.”

Nuttige ochtend

Ook Flexcraft en Head Staffing zijn van de partij. Alle aanwezige bedrijven sluiten de ochtend met een tevreden gevoel af. Er zijn veel afspraken gemaakt en contactgegevens uitgewisseld. Wij hopen dat deze ochtend tot veel matches leidt. Aan de motivatie van de werkgevers en werkzoekenden ligt het in ieder geval niet!

Bent u ook op zoek naar gemotiveerd personeel? Neem contact op met www.wsprijnmond.nl of www.hallo-werk.nl