VMBO’ers doen mee aan 010 Movie Battle

26 april 2016

Vijftien vmbo-leerlingen van het Grafisch Lyceum Rotterdam doen dit voorjaar mee met de eerste 010 Movie Battle. Drie teams van elk vijf leerlingen gaan korte reportages maken over Social Return: Rotterdammers die, ondanks een afstand tot de arbeidsmarkt, aan een baan zijn gekomen. Ze maken de films onder begeleiding van professionele videoproducenten. Op 31 mei is de grote première in filmhuis KINO.

Peter Kunnen, docent op het Grafisch Lyceum Rotterdam, begeleidt het project vanuit de school. Hij vertelt: ‘De 010 Movie Battle is een samenwerkingsproject van de Gemeente Rotterdam, het Grafisch Lyceum Rotterdam en drie videoproducten uit Rotterdam: Studio Bilder, Voor de Buis en Umwelt Films. Onze leerlingen krijgen de mogelijkheid om mee te draaien in een echte videoproductie en leren zo veel over functies en vaardigheden binnen het mediaberoep, maar ook over sociale vaardigheden en het werken in teamverband. Ze gaan zelf  filmen, produceren, interviewen en monteren.’

Social return

De reportages gaan over Rotterdammers die, ondanks een afstand tot de arbeidsmarkt, aan een baan zijn gekomen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een Wajong-uitkering of een WSW-indicatie. In de reportages moet de passie van deze mensen voor hun vak uitgelicht worden. Daarnaast moet worden uitgelegd wat social return inhoudt. De uiteindelijke films wil de Gemeente Rotterdam echt gaan gebruiken: ze worden onder meer gepubliceerd op de website van de gemeente.

Aftrap

Er zijn drie teams samengesteld die tegen elkaar gaan strijden. Welk team maakt de beste film? De teams bestaan uit een cameraman/vrouw, editor, producer en een interviewer. De aftrap van het project vond plaats op 5 april op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Peter: ‘Er stonden workshops productie, camera en montage op het programma en elk team is toegewezen aan één van de producenten. Ook zijn de onderwerpen voor de films bekend gemaakt en de taken verdeeld.’

Grote première

Tijdens de volgende bijeenkomsten gaan de teams de draaidagen voorbereiden, opnames maken op locatie en de films monteren. Op dinsdag 31 mei moet alles klaar zijn. Dan vindt de grote première plaats in het nieuwe filmhuis KINO. De pers wordt uitgenodigd en ook klasgenoten, vrienden en ouders van de jonge filmmakers zijn aanwezig bij vertoning van de drie films.