‘Volgens collega’s pak ik dingen snel op’

26 februari 2018

Volgens de Participatiewet moet de gemeente Rotterdam veertig garantiebanen per jaar invullen tot en met 2023. Bestuurs- en Concern Ondersteuning is blij met Fatima Razzouki, zij heeft een garantiebaan als projectadministrateur.

Vorig jaar september startte Fatima als projectadministrateur op de afdeling projectadministratie bij Bestuurs- en Concern Ondersteuning (BCO). Fatima heeft deze garantiebaan omdat zij een arbeidsbeperking heeft. Door zuurstofgebrek bij de geboorte heeft zij stoornissen in bepaalde bewegingen. Dit staat haar niet in de weg om haar werk goed te doen. Fatima: ‘Ik hoor van collega’s dat ik dingen snel oppak. Ik praat iets langzamer en het kost mij wat meer moeite om bijvoorbeeld met een volle kop hete thee te lopen. Maar dat is voor mijn werk geen enkel probleem. Ik kan in mijn eigen tempo werken, dat heb ik wel nodig.’

‘Deze baan past goed bij mij’

Als projectadministrateur beheert Fatima de opbrengsten en kosten van projecten zoals verzekeringen en subsidies. ‘Ik bewaak begrotingen en budgetten zodat ik afwijkingen tijdig opmerk’, vertelt ze. ‘Ik boek kosten en voer controles uit. De uitkomsten daarvan bespreek ik met de controller en het management. Ik werk veel samen met projectleiders en uitvoerders om projecten financieel tot een goed einde te brengen. Mijn werk heeft verschillende kanten, dat vind ik leuk. Deze baan past goed bij mij en de band met mijn collega’s is goed.’ Fatima heeft een aanstelling voor tien maanden en hoopt op een vaste aanstelling daarna.

Snel switchen

Fatima volgde gewoon onderwijs met een aangepast leerprogramma. Ze deed MBO richting bedrijfsadministratie. Daarna wilde ze toch iets anders proberen en volgde de opleiding sociaal pedagogisch werk (SPW). Ze liep stage in het speciaal onderwijs. Fatima: ‘Ik vond het heel leuk, je hebt met mensen te maken en elke dag was anders, een uitdaging. Maar ik merkte al snel dat dit werk mij te veel energie kostte. Ik kwam erachter: dit lukt niet. Gelukkig had ik mijn administratieve opleiding al dus ik kon snel switchen.’

Actief als vrijwilliger

Ongeveer anderhalf jaar zat Fatima zonder baan. Ze was heel actief als vrijwilliger. Zo hielp ze vluchtelingen in Griekenland en zit ze nog steeds in het bestuur van een stichting. Daarna werkte ze tijdelijk als administratief medewerker op de afdeling ziektewet bij het UWV. Nadat deze baan stopte nodigde haar jobcoach haar uit voor een ‘speedmeet’: een bijeenkomst waarbij meerdere kandidaten kennismaken met potentiële werkgevers. Binnen een week hoorde ze dat ze mocht beginnen in haar huidige baan.

Abdulrahman Yilmaz, teamleider Projectadministratie, BCO:

‘Na een korte inwerkperiode van zes weken beheerste Fatima haar taken al goed. En na twee maanden kon zij al volledig zelfstandig werken. Per vorig jaar december hebben we haar takenpakket zelfs verzwaard en dat pakt zij heel goed op. Wij zijn als afdeling zeer tevreden over Fatima en blij dat we op deze manier invulling kunnen geven aan een garantiebaan.’

Paardrijden en zwemmen

Fatima liep hersenbeschadiging op door zuurstofgebrek tijdens de geboorte. Daardoor heeft zij stoornissen in bepaalde bewegingen, haar spraak is wat langzamer en ze heeft bijvoorbeeld slaapproblemen. Ze heeft veel fysiotherapie gehad en ging paardrijden en zwemmen, onder meer voor haar evenwicht. Ook kreeg ze ergotherapie voor de fijne motoriek.

Participatiewet

De Participatiewet is per 1 januari 2015 ingegaan en vervangt de Wet werk en bijstand en delen van de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong. Doel van de wet is om mensen die kunnen werken, maar door hun beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever. De afspraak in het sociaal akkoord is dat tot en met 2026 in totaal 125.000 zogenoemde garantiebanen gecreëerd worden. 100.000 door particuliere werkgevers tot en met 2025 en 25.000 door de overheid tot en met 2023. Om deze garantiebanen in te vullen zijn allerlei instrumenten beschikbaar, zoals detachering, loonkostensubsidie, jobcoaching, proefplaatsing, aanpassing van de werkplek. De participatieadviseurs informeren en adviseren werkgevers in de regio Rijnmond.

 

Redacteur: Lilian Suurmeijer