Vrijwilligerswerk – vaak de stap naar zelfstandigheid

18 oktober 2023

Kees de Kwaadsteniet (36) begon bij Stichting DOCK in Pernis als vrijwilliger. Dat beviel zo goed dat hij er niet meer is weggegaan. Inmiddels heeft hij er een vaste aanstelling en kon hij doorgroeien, van assistent naar sociaal beheerder van Huis van de Wijk ‘De Bonte Koe’. Daarnaast zit Kees in zijn laatste jaar van de opleiding Social Work niveau 4. Dat is een combinatie van leren en werken.

Bij stichting DOCK in De Bonte Koe in Pernis is iedereen welkom voor alternatieve dagbesteding. Er is een kind-oudergroep, waar ouders en kinderen bijvoorbeeld kunnen knutselen en spelletjes doen. Dat is goed voor de sociale ontwikkeling van de kinderen. Voor meisjes van 8 tot 12 jaar is er de groep Powergirls. Iedere dinsdag kunnen ouderen aanschuiven bij een broodlunch, om te lunchen én sociale contacten op te doen. En er is het House of E-sport, waar ouderen en jongeren interactieve spelletjes kunnen doen. Zo leren ze samenwerken en het is goed voor de motoriek.

Neus voor welzijn

Kees wilde graag iets voor de wijk doen en meldde zich aan als vrijwilliger bij DOCK. “Ik zou eerst rustig een paar uurtjes meelopen met de broodlunch”, herinnert hij zich. “Maar al snel bedacht en organiseerde ik zelf activiteiten, zoals Oud Hollandse spelletjes voor 55-plussers. Dat is nog altijd een groot succes.” DOCK zag zijn talent en zijn neus voor het welzijn van mensen. Met een scholingsvoucher begon hij een opleiding voor Social Work. Sinds 13 april is hij officieel in dienst bij DOCK.

“Het is een zwaar proces geweest”, vertelt Kees. “Maar vooral dankzij mijn laatste casemanager ben ik er toch gekomen. Als je iets heel graag wilt, dan lukt het. Met genoeg motivatie bereik je veel. Dat heeft mij ook geholpen. Als je laat zien wat je kunt, dan kunnen ze gewoon niet om je heen.”

Hokjes

Kees zit boordevol ambitie. “Ik wil sociologie gaan studeren. Ik heb genoeg visie en ideeën om iets belangrijks te kunnen bijdragen. Ik luister naar mensen en hoor waar ze behoefte aan hebben, dat gebeurt soms nog onvoldoende. Bovendien worden mensen te vaak in hokjes gestopt. Het is te makkelijk om mensen een etiket op te plakken. Iedereen heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.”

Werken als vrijwilliger raadt Kees iedereen aan. “Vaak is het een stap naar zelfstandigheid. Het is een handige manier om uit te vinden wat je wilt en tegelijkertijd kunt veel voor anderen betekenen. Maar ook voor de organisatie zijn vrijwilligers waardevol, want mensen zijn meestal opener tegen vrijwilligers.”