We dragen allemaal een rugzakje

10 juni 2021

Een leuke baan is niet altijd vanzelfsprekend. Soms lukt het gewoon even niet, om wat voor reden dan ook. Willem Philipsen kwam in zo’n situatie terecht omdat zijn contract niet werd verlengd. Samen met WSP Rijnmond zette hij alles op alles om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Nu werkt Willem als Accountmanager bij Rotterdam Inclusief.

Willem begint: “Van origine ben ik gitarist. Totdat ik op 23-jarige leeftijd een herseninfarct kreeg en linkszijdig verlamd raakte. Ik was niet meer in staat om mijn beroep uit te oefenen. Inmiddels zijn we 14 jaar verder en heb ik aardig wat werkervaring opgedaan in verschillende sectoren.”

Voordat Willem bij Rotterdam Inclusief terechtkwam, was hij werkzaam bij een culturele instelling. “Dat mijn contract niet verlengd werd, zal deels te maken hebben gehad met de coronacrisis. De cultuurbranche is hard geraakt. Maar misschien was het mijn functie gewoon niet. Dingen gebeuren altijd met een reden.”

Gemeentelijke Garantiebanen

Willem vervolgt: “Ik ben direct in mijn netwerk gedoken. Zo kwam ik in contact met een jobcoach van de GGB (Gemeentelijke Garantiebanen), waar ik eerder mee had gewerkt. Ik wilde onderzoeken of ik aanspraak kon maken op een gemeentelijke garantiebaan. Zij koppelde mij aan een loopbaanregisseur van WSP Rijnmond.”
“Ik dacht dat ik met mijn cv niet veel mogelijkheden had. Maar de loopbaanregisseur zag er juist heel veel kansen in. Zij heeft me enorm geholpen. Ze was ondersteunend en meedenkend. Ze keek naar de persoon achter het cv. Dat heb ik als heel prettig en warm ervaren.”

Van traineeship naar accountmanager

Via WSP Rijnmond kwam Willem in contact met een projectleider van de gemeente Rotterdam. Willem: “Op basis van mijn cv én mijn motivatie werd de projectleider heel enthousiast. Ik kreeg direct een traineeship aangeboden en nu ben ik Accountmanager voor het confectielab; het naaiatelier van Rotterdam Inclusief. Hier werken zo’n 30 à 40 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vóór de crisis waren het er zelfs 60.”

“Ik mag hele toffe projecten binnenhalen met mijn collega’s”, gaat Willem verder. “Onlangs hebben we stoftasjes van het vorige songfestival aangepast voor dit jaar. Zo zijn er nog veel meer leuke projecten en klanten. Ook relatiebeheer van bestaande klanten valt binnen mijn verantwoordelijkheden. Ik vind het supertof hoe mijn nieuwe collega’s mij hebben omarmd, hoe mij de kans is geboden om binnen mijn mogelijkheden mijn functie uit te oefenen.”

Doorgroeimogelijkheden

“Ondertussen denk ik na over hoe ik mijn skills nog verder in kan zetten”, vertelt Willem. “Zo geef ik bijvoorbeeld wekelijks een lezing aan mensen die langdurig in de WW zitten. Het is een ‘boost camp’ om mensen te laten inzien wat ze nog wél kunnen en hoe relatief een situatie kan zijn, als je er maar in blijft geloven. Ik zie mezelf nog wel doorgroeien als trainer op dit gebied.”

“Recent heb ik een boek uitgebracht waarin ik mijn proces van de afgelopen 15 jaar beschrijf. De titel is ‘Met de stroom mee’, eigenlijk precies zoals ik mijn leven leid. Het gaat over zaken waar iedereen weleens mee te maken krijgt, ook als je geen hersenletsel hebt. We dragen namelijk allemaal een rugzakje dat je in meer of mindere mate beperkt in het realiseren van je dromen.”

Kijk naar wat je wél kan

Willem besluit: “Ik heb mij nooit echt beperkt gevoeld omdat ik vrij snel die denkswitch heb kunnen maken. Het gaat er uiteindelijk om hoe je er zelf mee omgaat. En het helpt ook om nergens een taboe van te maken. Vaak maak ik bij een eerste gesprek met mensen meteen drie slechte grappen over mijn beperking en dan is het ijs gebroken. Het is belangrijk om het niet al te serieus te nemen voor jezelf. Dat geldt trouwens in algemene zin. Wat ik mensen adviseer: hou van jezelf in elke vorm, kijk vooral naar wat je wel kan en maak daar je kracht van.”

Meer weten?

Benieuwd naar wat WPS Rijnmond voor u kan betekenen? Neem contact op met een van onze accountmanagers of vraag direct een profiel aan op Hallo Werk, hét online matchingplatform waar kandidaten en werkgevers elkaar ontmoeten.

Titeltrack met Stef Bos en Diggy Dex: Met de stroom mee Stef Bos, Diggy Dex, Willem Philipsen – YouTube

Link naar boek: Met de stroom mee, Willem Philipsen | Donner