Werken is zoveel meer dan geld verdienen!

30 mei 2023

Sinds begin dit jaar werkt Cynthia Tremour (65) als callcenter medewerker voor een bedrijf in Rijswijk. Ze onderzoekt de klanttevredenheid voor gehoortoestellenbedrijf Schoonenberg. De klanten zijn erg tevreden, en Cynthia is blij dat ze zo’n leuke baan gevonden heeft.

Bijna 10 jaar geleden ging Cynthia met vervroegd pensioen. In haar laatste baan was zij storingscoördinator bij Rijkswaterstaat en de NS. Omdat haar man al met pensioen was en de wens had in Suriname te gaan wonen, verhuisden ze in 2015. Maar in 2021 was Cynthia weer terug in Nederland, gescheiden en met een klein pensioen plus wat alimentatie. “In Suriname kon ik daar nog wel van rondkomen”, vertelt ze. “Maar in Nederland zat ik onder het bijstandsniveau. Ik moest mijn trots opzij zetten en een aanvullende uitkering aanvragen.”

Te oud? Welnee

Ondertussen solliciteerde Cynthia op allerlei banen. Bij de NS bijvoorbeeld, waar ze ooit als conducteur had gewerkt. Vaak hoorde ze helemaal niets. En áls ze een reactie kreeg, werd ze te oud bevonden. Totdat haar bovenbuurvrouw haar een baan aanbood als callcenter medewerker. Na een inwerkperiode werd Cynthia uitgeleend aan het bedrijf in Rijswijk waar ze nu werkt. “Het werk is leuk. Ik bel mensen na een afspraak bij Schoonenberg Hoorsupport om naar hun ervaringen te vragen. Dat zijn bijna altijd leuke gesprekken. Ik zou thuis kunnen werken, maar ik vind het leuk om de deur uit te moeten en onder collega’s te zijn. Op 1 juni loopt mijn halfjaarcontract af, maar het bedrijf dat mij heeft ingehuurd wil graag met mij verder. Daar sta ik zeker voor open.”

Voordelen

‘Enerzijds is het bittere noodzaak dat Cynthia weer aan het werk is. Ze heef het geld gewoon hard nodig. Maar werken nog veel meer voordelen. “Ik kom uit mijn isolement en voel me weer nuttig en gewaardeerd. En hoewel ik meer dan zes jaar van mijn vervroegde pensioen heb kunnen genieten in Suriname, werk ik zeker niet met tegenzin.”

Via via

Het verhaal van Cynthia laat zien dat iedereen een baan kan vinden, ongeacht leeftijd. Alhoewel oudere werkzoekenden soms wat harder knokken dan anderen. De belangrijkste tip van Cynthia is dan ook: “Geef niet op! Werken op een callcenter is goed te doen, ook als je wat ouder bent. Houd de advertenties op Facebook in de gaten, daar staan regelmatig vacatures. En investeer in je netwerk. Dan krijg je je volgende baan misschien net als ik, via via.”

Cynthia is helaas niet de enige die door haar leeftijd vaak is afgewezen. Dit verhaal sluit goed aan bij de campagne Sander & de Hartenjagers, waar Jörgen Raymann zich inzet voor deze doelgroep. Bent u op zoek naar ervaren, trouwe medewerkers? Meld u dan snel aan bij de campagne: https://bit.ly/50pluscampagne.