Werkplaats Rotterdam-Zuid

4 september 2015

Rotterdam-Zuid wil de komende vijf jaar 750 mensen, met grote afstand tot de arbeidsmarkt, aan een duurzame baan helpen.

die senior medewerkers en leidinggevenden in een positie brengt hun ervaring en kennis – hun meesterschap – over te dragen op nieuwe medewerkers

Ervaring en kennis overdragen op nieuwe medewerkers

Werkplaats Rotterdam Zuid (WRZ)

WRZ is een innovatieve aanpak die er toe moet leiden dat de komende vijf jaar 750 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in Rotterdam-Zuid aan een duurzame baan worden geholpen. Werkgevers nemen zelf het initiatief, private partijen investeren en nemen het volledige risico op zich. Dit alles wordt gefinancierd door middel van een Social Impact Bond. Een financieringsinstrument waarbij private investeerders investeren in maatschappelijke initiatieven en de overheid alleen betaald bij bewezen prestaties.

Selectie op basis van motivatie

De aanpak van Werkplaats Rotterdam-Zuid is als volgt: De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het aanleveren van mensen uit de bijstand. De Werkplaats selecteert kandidaten op basis van motivatie. Niet zozeer wat ze kunnen, maar wat ze willen, staat centraal tijdens de selectie. Geselecteerde kandidaten krijgen direct een arbeidscontract aangeboden en worden ondergebracht bij een van de Rotterdamse bedrijven die deelnemen in de Werkplaats Rotterdam Zuid. Binnen de Werkplaats kan de kandidaat zijn talenten inzetten, wennen aan zijn nieuwe werkomgeving en krijgt hij de ruimte om zich op positieve wijze te ontwikkelen.

Meester-gezel-leerling-systematiek

Onderdeel hiervan is de meester-gezel-leerling-systematiek, die senior medewerkers en leidinggevenden in een positie brengt hun ervaring en kennis – hun meesterschap – over te dragen op nieuwe medewerkers. De locatie van WRZ is De Wielslag aan de Hillevliet. Deze locatie is onder meer gekozen omdat hier ruim 7000 mensen met een uitkering op loopafstand woonachtig zijn. Mensen die aan de slag gaan bij WRZ krijgen direct een arbeidscontract waardoor ook direct een verbetering van hun financiële situatie ontstaat.

Opening

Werkplaats Rotterdam Zuid wordt geopend door wethouder Struijvenberg en SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Hamer is enthousiast over dit concept: “Dit Rotterdamse initiatief sluit heel mooi aan op waar we in de SER over adviseren: investeren in ontwikkeling en benutting van ieders talenten. Werk is hierbij heel belangrijk voor mensen, maar datzelfde werk is voor velen ook nog (te) ver weg. Het mooie van dit initiatief is dat het helpt de afstand te verkleinen tussen de wereld van uitkeringen en de wereld van werk” .

Social Impact Bond (SIB)

Voor de financiering van dit project wordt gebruik gemaakt van een ‘Social Impact Bond’ (SIB). Concreet betekent dit dat het project privaat gefinancierd wordt – door FondsDBL uit Rotterdam – en dat de gemeente Rotterdam prestatiebeloningen uitkeert naar gelang de prestaties van de Werkplaats Rotterdam-Zuid. De prestatiebeloningen worden betaald uit de besparing die wordt gerealiseerd als gevolg van het feit dat mensen geen uitkering meer nodig hebben. Via deze constructie wordt dus een win-win situatie gecreëerd voor alle betrokken partijen; werknemers, investeerder én overheid.

Slim investeren in aanpak werkloosheid

Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie): “Met deze Social Impact Bond kunnen we op een slimme manier investeren in de aanpak van werkloosheid. Dit is niet alleen goed voor de stad, maar ook voor de langdurig werkeloze Rotterdammers die hierdoor aan een baan worden geholpen. Blij dat we maatschappelijk betrokken partners hebben gevonden die samen met ons geloven in de kracht van het concept Werkplaats Rotterdam Zuid. Waar mensen aan het werk worden gezet om hun talenten optimaal te benutten.”

Wereldwijd

SIB’s zijn nog een relatief nieuw instrument en er wordt nog volop mee geëxperimenteerd. In Nederland zijn reeds een aantal SIB’s gesloten, maar nog niet van deze omvang. De SIB WRZ behoort met de waarde van € 13 miljoen zelfs tot de top-3 van SIB’s in de wereld. Daarmee zet Rotterdam het instrument SIB ook wereldwijd op de kaart en is nog voor de officiële opening van WRZ al interesse voor het concept getoond vanuit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Ierland en Luxemburg.

Op dinsdag 1 september opende Werkplaats Rotterdam-Zuid (WRZ) haar deuren.  

Aanvullende informatie
WRZ is een gezamenlijk initiatief van AM&P Groep, Deloitte, gemeente Rotterdam, Social Impact Finance en FondsDBL.