Yon: Ik voel me weer nuttig door ‘Jongwerkt’

6 november 2014

Foto: Yon van Rosse vond dankzij ‘Jongwerkt’ weer een baan bij Aatex. / RICHARD VAN DER KLAAUW

Aan de slag. Opnieuw aan het werk dankzij de pilot ‘Jongwerkt’, waarin de gemeente Rotterdam jongeren begeleidt naar de arbeidsmarkt.

Yon van Rosse voelt zich happy. Na anderhalf jaar vruchteloos zoeken heeft hij weer betaald werk gevonden. En al is het dan niet zijn droombaan, zijn zelfvertrouwen schiet met de dag omhoog. “Werkloos thuis zitten mat je af. Ik had soms de grootste moeite om de dag door te komen. Zeker wanneer je de ene na de andere afwijzing voor je kiezen krijgt, is het moeilijk om de motivatie te vinden om opnieuw een sollicitatiebrief te schrijven. Op slechte dagen is het soms erg verleidelijk om de zoektocht maar helemaal op te geven.” Dat hij dat nooit deed, zegt veel over Yon’s karakter. Hij is niet het type dat graag zijn hand ophoudt. “Het voelt niet goed om langs de zijlijn te staan. Ik wil mezelf nuttig maken; niet ‘betaald’ krijgen om thuis te zitten. Mijn vader zei altijd: je werkt om je rekeningen te b

etalen. Maar wanneer je werkloos raakt, en blijft, zit er niets anders op dan alsnog een uitkering aan te vragen.” Vrolijk werd Yon daar niet van. Temeer, omdat zijn laatste baan hem juist zo goed beviel. Hij was cateringsteward op de internationale treinen van NS. “Ik verkocht snacks in alle talen: Engels, Duits, Frans. Een geweldige job, omdat hij mijn liefde voor treinen en horeca combineerde. Maar ik verloor mijn baan doordat de NS me geen vast contract konden bieden. Nieuwe vacatures waren er niet, dus moest ik op zoek naar ander werk. Maar wat ik ook probeerde, ik kreeg nergens voet aan de grond. Altijd was er wel iemand die beter in het team paste. Of beschikte over een mooier cv.”

Gefrustreerd besloot Yon het dan maar over een andere boeg te gooien. Hij zocht en vond vrijwilligerswerk bij de Stichting Jarige Job, dat kinderen uit de armste gezinnen trakteert op een leuke verjaardag. “Financieel leverde dat niets extra’s op. Maar het zorgde er wel voor dat ik me weer nuttig voelde. Want dat is het ergste van werkloos thuis zitten; dat gevoel dat je er niet meer toe doet.” De ommekeer kwam toen hij zich via het Jongerenloket aanmeldde voor de pilot Jongwerkt. Zijn begeleider daar kwam al gauw met een vacature op de proppen: Aatex, een bedrijf dat volgens de website totale verzorging van bedrijfskleding en hygiëne aanbiedt. Met andere woorden, ze wassen, drogen, strijken en repareren kleding voor onder andere de petrochemische industrie.

Voorafgaand aan zijn proefperiode liep Yon een weekje mee en dat beviel wel. Sinds begin september mag hij zich weer tot het werkende deel van Nederland rekenen. “Een enorme opsteker”, aldus Yon. “Ik doe weer mee met de maatschappij. Ben onder de mensen. Wat de toekomst verder brengt, weet ik niet. Misschien dat ik ooit weer op de trein mag werken. Maar voor nu ben ik maar wat blij dat ik bij Aatex aan de slag mag.”

ILJA POST

 

Op zoek naar de juistematch als jobcoach

caroline-beckman-jongwerkt

 Caroline Beckmann werkt twee dagen in de week als jobcoach bij de gemeente Rotterdam. Daarnaast is ze vanuit het programma Aanpak Jeugdwerkloosheid gedetacheerd als projectmedewerker voor de pilot ‘Jongwerkt’. Een pilot project waarin de gemeente Rotterdam jongeren via het Jongerenloket, samen met WerkgeversServicepunt Rijnmond, begeleidt naar arbeid. Caroline: “De aanpak richt zich met name op werkloze, werkzoekende jongeren vanaf 16 tot 27 jaar die wonen in de regio Rijnmond. Niet alleen jongeren met een bijstandsuitkering behoren tot de doelgroep, ook niet-uitkeringsgerechtigden vallen binnen de scope. Begin januari waren dit in de regio Rijnmond 9.991 jongeren.”

De pilot ‘Jongwerkt’, in wezen een subproject van de Aanpak Jeugdwerkloosheid, koppelt jongeren via het Jongerenloket aan potentiële werkgevers. Hierin speelt ook het WerkgeversServicepunt Rijnmond een belangrijke rol”, zegt Caroline. “Zij geven aan welke vacatures ze hebben en welke kwaliteiten jongeren moeten hebben om de baan te kunnen uitoefenen. Vervolgens gaan wij aan de slag om de juiste match te vinden.” In het geval van Yon was dat vrij gemakkelijk. Zijn motivatie om weer aan het werk te komen, was al groot. Daarin hebben wij hem amper hoeven te ondersteunen. Ook heeft hij al een afgeronde mbo2-opleiding op zak, wat plaatsing gemakkelijker maakt. Al zijn we er natuurlijk ook voor jongeren die dit nog niet hebben.”

METRO