Beschikbare middelen voor vaktaal

   

Vaktaal

Taalgebruik binnen een vakgebied is voor statushouders vaak moeilijk te volgen. Er zijn verschillende manieren om uw medewerker te ondersteunen bij het leren van vaktaal. We geven u een aantal suggesties van middelen en activiteiten. Maar het staat u vrij om een eigen keuze te maken die passend is voor uw bedrijf.

  • De vaktaalapp biedt een oplossing voor bedrijven en organisaties waar mensen werken die wel het vak beheersen (of dit snel kunnen leren) maar niet de (vak)taal. Hierbij gaat het om analfabeten en/of praktijk- leerders met taalniveau A0 tot B1.
  • Say Hi is een app die gesproken tekst vertaalt naar een andere taal. Daarnaast wordt dit ook direct na het inspreken in geschreven tekst weergegeven. Meteen na het downloaden, heeft u de mogelijkheid om twee talen te kiezen. Namelijk de taal die wordt ingesproken en de taal waarin de tekst vertaald moet worden.
  • Vertaaloortje werkt met een de app Timekettle. Eenmaal geïnstalleerd op een telefoon kan verbinding worden gemaakt met de vertaaloordopjes. De vertaling wordt na het inspreken van woorden of hele zinnen  in de eigen taal uitgesproken, of de correcte vertaling in tekst weer te geven. De tekst is ook te lezen op je smartphone.

De gemeenten hebben geen contracten afgesloten met de technologieën en organisaties. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.