Baangarantie voor gemotiveerde werkzoekenden

14 mei 2021

Iedereen verdient een eerste en ook een tweede kans, vindt Frank Knotter, directeur van opleidingsbedrijf Rijnmond-Bouw. De werkgever zet zich al jaren in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wajongers, ex-gedetineerden, mensen met schulden, jongeren en ouderen… Iedereen is welkom, zolang ze maar willen werken.”

Motivatie is voor Knotter ontzettend belangrijk. ”Aan een dood paard gaan we niet trekken. Als mensen laten zien dat ze willen leren en werken, dan gaan wij voor ze door het vuur. Daar krijgen we energie van.”

Belangrijke voorselectie

Motivatie is soms lastig te ‘meten’. Zeker als het gaat om mensen die al lange tijd werkzoekend zijn, soms de taal niet machtig zijn, een lichte beperking hebben of een introvert karakter hebben. Daarin speelt WSP Rijnmond een belangrijke rol. “WSP Rijnmond doet de voorselectie. Ze bekijken of de persoon geschikt is voor een functie in de bouwsector en vooral of de werkzoekende zin heeft om aan de slag te gaan. Negen van de tien keer is dat zo. Daarna volgt een intake bij ons, met een lifecoach en een hoofdinstructeur,” vertelt Knotter.

De directeur is erg trots op het intensieve opleidingstraject dat Rijnmond-Bouw in de loop der jaren heeft ontwikkeld. “In tien weken leiden wij mensen op in een intensief programma waarin we zowel werknemersvaardigheden als techniek bijbrengen. Na die tien weken ontvangen de mensen een arbeidscontract van minimaal zeven maanden. Ze werken en leren door, bij een van de 120 aangesloten aannemers. Doen ze hun best? Dan garanderen wij ze een baan.”

Discipline

Baangarantie moet wel verdiend worden. “We beginnen om zeven uur, dus niet om vijf over zeven. Dat soort discipline brengen wij bij en verwachten we.” Soms loopt het niet zoals gehoopt. Knotter: “Als er onwil is, dan nemen we al snel afscheid. Dat is erg jammer en doet zowel financieel als emotioneel pijn, want we beseffen ons dat er dan iets niet goed is gegaan.”

In veruit de meeste gevallen gaat het wel goed. Na het opleidingstraject leren de nieuwe werknemers de technische kneepjes van het vak via het Albeda College, Zadkine, TCR of via praktijkleren. “Het gaat om ‘handjesbanen’, dus vooral tegelzetters, metselaars en timmerlui. Maar ook assistentbanen en opruimers. Zolang ze maar lekker aan het werk zijn en kunnen voorzien in eigen behoeftes.”

Dat laatste maakt echt het verschil, zegt Rudolph Martis. Hij volgt het opleidingstraject en is sinds 2 november in dienst bij Rijnmond-Bouw. “Ik werkte hiervoor in de horeca, maar door corona ben ik mijn baan kwijtgeraakt. Dat zorgde voor stress. Gelukkig kon ik de opleiding bij Rijnmond-Bouw volgen.” De timmerman uit Sint Maarten leert naast het vak ook Nederlands. “Ik werk met collega’s die de taal  leren. Dat is fijn, want zo leren we van elkaar en we begrijpen elkaar.” Martis voelt zich erg op zijn gemak bij zijn nieuwe werkgever. “Rijnmond-Bouw is een heel fijne plek om te werken. Er hangt een rustige sfeer en ik heb het gevoel dat mijn leidinggevenden me vertrouwen. Ze geven ons de ruimte.”

De 100 van Sander

Volgens Knotter krijg je de investering volop terug als werkgever. “Niet alleen in omzet en extra handen die hard nodig zijn, maar ook in waardering. We doen het voor de dankbaarheid. Als iemand definitief slaagt dan gaan er hier 25 vlaggen uit, in plaats van één!” De deelname aan de challenge De 100 van Sander ligt dan ook voor de hand. “Het ondernemen met een sociaal hart past helemaal binnen onze doelstelling. We helpen mensen weer aan de bak,” zegt Knotter.

Hij ziet een belangrijke maatschappelijke en economische opgave voor werkgevers in de regio. “De kaartenbakken puilen uit. Al die uitkeringen zijn straks niet meer op te brengen voor overheden. Vanuit de haven, transport, logistiek, zorg en bouw moeten we er als kanssectoren de schouders eronder zetten.” Wat Knotter tot slot meegeeft aan andere werkgevers is dat opgeven geen optie is. “Hoe donker het soms ook lijkt, er schijnt altijd een lichtpuntje bij iemand. Geef mensen een kans!”