Kweekpoel voor de toekomst

28 mei 2019

Bavo Europoort, gespecialiseerd in onder andere de psychiatrie, schakelt WerkgeversServicepunt Rijnmond in bij moeilijk vervulbare vacatures. De samenwerking is ontstaan omdat het door de krapte op de arbeidsmarkt steeds lastiger werd om gediplomeerde medewerkers te vinden. “Daarbij hebben we ook nog te maken met een gecompliceerde doelgroep.” legt Boy Noya, leidinggevende bij Bavo Europoort uit. “Om met hen te werken moet je stevig in je schoenen staan.”

Door het tekort aan gediplomeerde medewerkers is er kritisch gekeken naar functies en taken. Hulp in de keuken was bijvoorbeeld een taak van een woonbegeleider. Deze is uit hun takenpakket gehaald en is nu onderdeel van de speciaal en nieuw gecreëerde functie van assistent-woonbegeleider. Noya vertelt: ‘’En dit helpt ons. Op deze manier kunnen we de vacatures voor gediplomeerde woonbegeleiders beter vervullen en tegelijkertijd kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Nieuwe en ongediplomeerde medewerkers komen binnen als assistent woonbegeleider en krijgen een MBO-4 opleiding aangeboden. Vervolgens is er de mogelijkheid om door te groeien naar woonbegeleider. Dit maakt deze constructie meteen een kweekpoel voor de toekomst.”

In de bemiddeling is het WerkgeversServicepunt Rijnmond een professionele partner. Noya vertelt: “Samen kijken we namelijk wat kandidaten nodig hebben om in het werkproces te groeien. Dit is maatwerk en kan bijvoorbeeld gaan om tijdelijk aangepaste werktijden.” Bavo Europoort maakt zo op kleine schaal het verschil om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Noya: ‘’Het zou mooi zijn als meer bedrijven dit voorbeeld zouden volgen.’’