Wij willen opdrachtgevers laten omdenken

28 mei 2019

Rosa Werkt is een jonge organisatie die voorziet in de vraag van bedrijven in de glastuinbouw, bloemen- en plantensector naar voldoende, flexibele en goede uitzendkrachten. Rosa staat voor Regie Op Structurele Arbeid.

Projectmanager Maaike Vreeswijk: “Onze opdrachtgevers hebben vaak te maken met seizoenswerk en dus ook met pieken en dalen in de behoefte aan goed personeel. Wij bieden hen een oplossing: een regisseur die alle zorg rondom flexibele arbeid uit handen neemt, van werving tot uitbetaling. Daarnaast zijn we er voor de flexkrachten. We streven ernaar om hen niet alleen seizoenswerk te laten verrichten maar het hele jaar te laten werken om die manier de ‘pareltjes’ voor de branche te behouden.”

Vreeswijk: “Mede gezien de krapte op de arbeidsmarkt én ons speerpunt om mensen met een arbeidsbeperking een kans te bieden, willen we opdrachtgevers laten omdenken. In kansen in plaats van bedreigingen. Wij hebben een samenwerking met het WerkgeversServicepunt Rijnmond gezocht omdat zij de kandidaten in file hebben die onze opdrachtgevers nodig hebben maar zelf niet kunnen vinden. De kandidaten zijn er namelijk wel. Ze hebben alleen een stukje opleiding en/of begeleiding nodig om vervolgens prima inzetbaar te zijn.”

Hoe gaat dit in zijn werk? Vreeswijk: “Wij schrijven een vacature uit, dan gaat WerkgeversServicepunt Rijnmond zoeken naar mensen die daarbij passen. Via speeddates doen we zelf de voorgesprekken om hun motivatie te zien en hen duidelijk te maken dat het ook fysiek zwaar werk kan zijn. Geschikte kandidaten nemen we mee op locatiebezoek bij de klant. Daarna volgt de definitieve selectie en kunnen ze aan de slag. Vanuit het WerkgeversServicepunt Rijnmond volgen ze een verplicht sporttraject om ‘werkklaar’ te worden. Dit betekent op tijd komen maar ook conditie opbouwen en leren hoe je op een juiste manier dingen tilt. Daarna volgen 4 weken opleiding en 5 weken proefplaatsing. Als dat goed gaat, komen de mensen bij Rosa Werkt onder contract. Voor gemiddeld 28 uur, dan komen de mensen uit de uitkering. We hebben nu 11 kandidaten onder contract via WerkgeversServicepunt Rijnmond. We hopen dat aantal in de toekomst flink uit te breiden.”