Een nieuwe baan dankzij oud textiel

9 augustus 2023

Wie afgedankt textiel in de daarvoor bestemde container gooit, heeft meestal geen idee wat er verder mee gebeurt. Margo laat het graag zien. Ze is trots op haar werkplek en blij met haar baan. Na 4 jaar zonder werk zit ze bij Opnieuw Goed helemaal op haar plek.

De rondleiding begint bij Margo’s eigen werkplek. “Ik heb twee gebroken enkels gehad, waarvan er een niet goed genezen is. Daar heb ik nog steeds veel last van. Mijn werk in de zorg kon ik daarom ook niet meer doen. Ik kan niet lang staan en niet veel lopen. Maar zoals je ziet, kan ik hier alles zittend doen. Ik rij zo op mijn stoeltje van de computer naar de printer en van de printer naar de stellingen. Mijn leidinggevende heeft alles voor me aan laten passen. Echt heel fijn.” Opnieuw Goed heeft daar loonkostensubsidie voor gekregen.

Precisieklusje

Margo maakt achter haar aangepaste bureau de prijsetiketten voor de kleding en schoenen die verkocht gaan worden in de tweedehands winkels van Opnieuw & Co en Het Goed. Een precisieklusje, maar daar houdt ze wel van. Twee van haar collega’s hechten de etiketten met een tangetje aan de kleding die een tweede leven krijgt. Margo: “Er zitten soms echt mooie dingen bij. En je betaalt nooit veel.”

Er is textiel van A-kwaliteit, van B-kwaliteit en van ‘poetsdoekkwaliteit’. Overal in de loods van Opnieuw Goed staan mensen de ingeleverde kleding te sorteren. Ze doen hun vondsten in rolcontainers met duidelijke labels, met tekst én plaatjes. Margo: “Er werken hier ook mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Zo kunnen ze toch zien wat waar hoort. En dus gewoon lekker doorwerken.”

Minder verdriet

Lekker doorwerken lijkt Margo’s motto te zijn. “Ik ben echt blij dat ik weer aan de slag ben. Al moet ik ’s middags wel even gaan liggen na een werkdag. Soms mis ik de zorg, maar dit is beter voor me. Hier werken is lichter, je ziet minder verdriet.” Dat merk je in de loods. Er wordt gelachen, her en der een grapje gemaakt, maar vooral hard gewerkt. Margo: “Soms zie je helaas mensen die het niet redden. Of die er geen zin in hebben. Die zijn snel weer weg. Want je krijgt hier alle ruimte om jezelf te zijn maar er wordt wel op je gerekend.” En dat is best wennen als je lang zonder werk hebt gezeten.

Margo moet weer aan het werk. Maar ze laat eerst nog even zien waar het gebruikte textiel binnenkomt. Een enorme vrachtwagen lost de inhoud van de Rotterdamse textielcontainers op een lopende band. De oogst ploft in vuilniszakken, supermarkttasjes, nette pakketjes en gewoon los naar beneden. Margo kijkt tevreden toe: “Hier zijn we zeker een week mee bezig.”

Textielsorteercentrum Opnieuw Goed is een samenwerking tussen kringlooporganisaties Opnieuw & Co en Het Goed. Het nieuwe sorteercentrum zit sinds november 2022 in een grote loods in de Rotterdamse Waalhaven. Daar werken nu ongeveer 70 mensen, bijna allemaal mensen die om welke reden dan ook lang zonder werk hebben gezeten. Hier wordt hard en met plezier gewerkt. Ook op zoek naar gemotiveerde medewerkers? Neem dan contact op met WSP Rijnmond.