Het moet over de mens in de stad gaan

23 mei 2022

Per 1 april nam Stella Leijten het stokje over van Ton van der Leck. De afgelopen jaren was ze bij Werk & Inkomen vooral op stedelijk niveau bezig. Nu is het tijd om haar blik te verruimen naar de regio. De arbeidsmarkt houdt namelijk niet op bij de grenzen van Rotterdam. Stella vertelt over haar keuzes, ambities en uitdagingen.

Heel bewust maakte ze jaren geleden de stap van Stadsontwikkeling naar cluster Werk & Inkomen. Die keuzevrijheid was er vanuit haar studie Planologie en sociale geografie. Ze deed ervaring op in het fysieke domein, om erachter te komen dat het sociale domein haar ook wel erg goed ligt. Het moet over de mens in de stad gaan!

Regionale ambities

En van de stad richt ze zich nu op de regio. “Werken op regionaal niveau brengt meerdere uitdagingen met zich mee”, begint Stella. “Alleen al door de samenwerkingspartners en bedrijven waar je mee te maken krijgt. En met de regionale ambities die er zijn op het gebied van onder andere klimaat, wonen en energie.” De vraag luidt: “Hoe krijgen we de arbeidsmarkt aangehaakt op dit soort ambities?” Arbeidskrachten zijn een essentiële factor.

Werkhub

Daarbij komt dat er een nieuwe bestuursperiode aanbreekt. Stella: “Er liggen ambitieuze plannen en het is belangrijk om die samen met de nieuwe wethouders aan te pakken. Een goed voorbeeld is het gedachtengoed van de werkhub; één plek met herkenbare, toegankelijke en begrijpelijke dienstverlening.” Verschillende partijen in de arbeidsmarktregio kunnen hier hun dienstverlening samenbrengen om burgers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Denk aan opleidingsmogelijkheden, om- en bijscholing, vacatures en informatie over werk en uitkeringen. “Tijdens corona zijn er veel plannen gesmeed, nu is het tijd om ze verder uit te bouwen.”

Deze periode gebruikt Stella vooral om kennis te maken, zich in te lezen en goed te luisteren om erachter te komen wat erbij de partijen speelt. Er is veel voorwerk gedaan en meningen en ideeën zijn opgehaald. “Zo komen we erachter waar de gemene deler zit, hoe we tot een gezamenlijke uitvoering kunnen komen, wat we nog te doen hebben en welke keuzes we daarvoor moeten te maken”, legt Stella uit. Ze zoekt de mensen en partijen graag op, om kennis te maken en van daaruit het gesprek aan te gaan.

HalloWerk voor Oekraïne

Eerst hadden we te dealen met corona, wat veel impact heeft gehad op de arbeidsmarkt. Nu hebben we te maken met de vluchtelingen uit Oekraïne. “Ik vind het heel belangrijk dat we ons inzetten voor deze mensen”, vertelt Stella. “Om ze met onze dienstverlening een goede basis te geven zodat ze niet in handen komen van louche partijen.” HalloWerk, het matchingsplatform voor werkzoekenden en werkgevers in de regio, is daar een goed voorbeeld van.

Er komen mooie resultaten voort uit de campagne. Het begon klein maar het krijgt steeds meer bekendheid. Stella: “Met goede voorbeelden en veel enthousiasme laat de campagne zien hoe we werkzoekenden aan een toffe baan kunnen helpen. De komende jaren willen we ons focussen op wat de werkgever en werkzoekende nodig hebben. We moeten veel meer naar de menselijke maat en persoonlijke dienstverlening. Dat geldt ook voor andere partijen. Wij kunnen leren van de voorlopers, die heb je altijd nodig.”

Betrokken en enthousiast

Met Stella’s uitgebreide bestuurlijke ervaring, haar politieke sensitiviteit en vermogen om goed te luisteren, verbinden en samenwerken, kijkt ze ernaar uit om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van WSP Rijnmond. Stella: “Het afgelopen jaar zijn er veel veranderingen doorgevoerd. Er staat een organisatie die gericht is op de toekomst. Met veel betrokken en enthousiaste medewerkers.”

Stella is 44 jaar en woont in Breda met haar man en twee zoons van 11 en 12 jaar. Haar zachte accent verraadt haar afkomst uit Limburg. Stella leest graag en houdt van een mooie wandeling in de bergen.