“Ik doe weer mee”

28 september 2023

Muhammad Qudaimy werd door de oorlog in zijn vaderland Syrië gedwongen om te verhuizen. Hij reisde eerst naar Egypte en in maart 2021 kwam hij met zijn familie aan in Nederland. Sinds juli 2021 woont hij in Rotterdam. Als statushouder ging hij meteen Nederlands leren. Toen zijn taalcoach een stageplek voor hem regelde bij Shell, kwam alles in een stroomversnelling. Nu heeft Muhammad het druk. “En dat voelt goed.”

“Ik vond het belangrijk om Nederlands te leren; ik ben zodra ik de vluchtelingenstatus kreeg met een cursus begonnen. Een jaar lang heb ik hard geleerd en oefende ik met een taalcoach. Wij spraken wekelijks af om te praten, in het Nederlands. Zij bleek bij Shell te werken en daar hebben ze elk jaar een soort stageprogramma voor vluchtelingen. Dan kan je ervaren hoe het is om in Nederland en bij Shell te werken, zonder dat je meteen een vaste baan hebt. Het programma voor 2022 was al gestart toen mijn taalcoach mij voorstelde, maar ik mocht toch komen. En ik ben blij dat ik het gedaan heb!”

Veiligheid voor alles

“In Syrië had ik vlak voor we moesten vluchten mijn bachelor gehaald als mechanical engineer, jullie noemen dat werktuigbouwkundige. In Egypte heb ik wel gewerkt, maar nu bij Shell kan ik eindelijk aan de slag in mijn vakgebied. Hoewel je niet meteen mag beginnen hoor! Je moet eerst allerlei certificaten halen op het gebied van veiligheid.”

“De eerste trainingen waren in het Engels, dus dat was geen probleem. Ik haalde alle certificaten die er nodig waren, en in april van dit jaar kreeg ik een contract. Daarna gaf mijn leidinggevende mij op voor een cursus construction management. Die was in het Nederlands; dat was niet makkelijk! Gelukkig heb ik het eerste deel gehaald en nu ben ik aan het studeren voor het tweede deel. Ik heb het erg druk. Want mijn vrouw Farah en ik zijn nu ook aan het leren voor ons inburgeringsexamen. En we hebben natuurlijk ook onze 3 kinderen om voor te zorgen.”

Iedereen glimlacht

“Toch voelt het goed om het druk te hebben. Ik klaag niet! Ik ben blij dat ik aan het werk ben. Toen ik aan mijn stage bij Shell begon, was ik een beetje bang om gediscrimineerd te worden vanwege mijn afkomst, mijn religie of mijn zwakke Nederlands. Maar het tegendeel was het geval. Shell is een zeer gezonde werkomgeving. Iedereen hier glimlacht naar je, wil je helpen en is geduldig. Binnen een paar weken voelde ik mezelf al onderdeel van dit enorme bedrijf.”

“Door het werk wordt mijn Nederlands ook nog elke dag beter. Dat helpt mij weer in mijn privéleven, in gesprekken in de buurt bijvoorbeeld. En als ik slaag voor de cursus die ik nu volg, kan ik binnen Shell verder groeien. Daar ben ik best trots op. Ik doe weer mee.”

Overweegt u een statushouder aan te nemen? WSP Rijnmond helpt u graag om het beste talent te vinden voor uw bedrijf én om hem of haar een goede start te bieden. Kijk op

https://wsprijnmond.nl/werkgevers/statushouders/

Nieuwsgierig naar het Refugee Programma bij Shell? Kijk dan op de site van de multinational.